כללי

קודם כל אל תירגע! – 10 דרכים מוכחות לשחרור מתחים

ארגז-כלים"נמאס לי להרגיש ככ רע" היא אומרת בקול שקט אחרי ההיכרות הקצרה של תחילת שיחה, "אני מרגישה ממש מותקפת, למרות שאף אחד לא התקיף אותי עם סכין… אני מרגישה שמתקיפים אותי כל יום בחדשות, בשיחות בעבודה… כל הזמן חוזרים ומדברים על מה שרע, וזה מוריד אותי למטה…"

 למילה "מתח" שמות נרדפים רבים כמו דחק, לחץ, עקה, אשר כולם מוגדרים בתחום הפסיכולוגיה והפיזיולוגיה כמציינים תחושת מצוקה הנובעת מפגיעה במצב האיזון.

את המונח טבע האנס סלייה, אנדוקרינולוג אוסטרו-קנדי בשנת 1936.

למעשה מוכרים שני סוגי מתחים עיקריים המשפיעים על הגוף הפיזי והרגשי שלנו כאחד:

1. מתח חיובי – רמה נמוכה של מתח פנימי היוצרת התגייסות חיובית של כל המערכות בגוף ומאפשרת לנו להתקדם בחיינו.

2. מתח שלילי – רמה גבוהה של מתח פנימי, ואליה מתכווניםות כשאנו מתבקשיםות להפחית מתחים. המתח השלילי הוא זה המזיק לתפקודינו הפיזי, הרגשי, ההתנהגותי.

המתח השלילי יכול להיווצר כתגובה מיידית לאירוע קיצון או כחוויה כרונית מצטברת של אורח חיים.

מחקרים רבים מוכיחים כי שתי חוויות המתח (המצטבר והמיידי), פוגעות במערכות השונות בגופנו ויוצרות נזקים ארוכי טווח הנחשבים כמחוללי מחלות ויכולים אף להביא למוות מוקדם.

בין שלל הסימפטומים המאפיינים מצב של מתח, ישנם סימפטומים פיזיולוגיים ככאבי ראש, דופק מהיר, מחלות לב ועוד, סימפטורמים התנהגותיים כאכילת יתר, אי שקט פנימי, רגשיים כעייפות, חרדה, דכדוך ועוד ועוד.

אבל, האם אנחנו יודעיםות לחיות אחרת?

גם לחיות במתח זהו סוג של הרגל. להמשיך ולהעמיס על עצמנו חדשות באופן תדיר, להצטרף לכל שיחה על "המצב" או אפילו ליזום אותה עם המשפט "שמעת מה קרה?", להתרכז בכל מה שמפחיד אותנו ולהעצים זאת בראשינו – גם זו בחירה שאיננו יודעיםות היכן התחילה ואיננו יודעיםות אם אנו מסוגליםות או אפילו רוציםות לשחררה מאתנו. זו השאלה שמתחילה את התהליך:

האם אנו מסכימיםות שלא לחיות במתח?

זו שאלה שלא שואליםות כשנמצאיםות בנופש בתאילנד… זו שאלה ששואליםות דווקא בלב המהומה, דווקא בתוך הבלגן הלאומי והאישי, דווקא בעין הסערה כשנדמה שאין שום דבר אחר חוץ מכאב, מתח וחרדה.

פעמים רבות, הצעד הראשון הוא הקשה ביותר. הוא דורש הרשאה פנימית לחיות אחרת, לשחרר את הלחץ בבטן, לדאוג לבריאות שלנו, להרגיש שזה בסדר להרגיש טוב גם כשמסביב הכל נדמה ככ רע ומייאש.

האם אנחנו מסוגליםות להרשות זאת לעצמנו?

החשיבה  החיובית אינה שואלת: "מה קרה שהכניס אותך למתח שכזה?" אלא "מה אתה יכול לשנות בהתמודדות שלך עם החיים כדי לשחרר את המתח?"

ישנן דרכים מוכחות שבאמצעותן אפשר לשחרר מתחים ולאף למנוע היווצרות חדשים:

 1. השתמשו ביום יום כגורם מרפא– כוחה של החשיבה החיובית בכך שאינה דורשת שנכניס פעילויות חדשות ליומיום (אם כי מדיטציה והתעמלות תמיד מעצימים אותה), אלא מעניקה התייחסות חדשה לפעילויות המרכיבות ממילא את היום שלנו. בכך היא הופכת את החוויות השגרתיות למרפאות. במקרה זה למשחררות ממתחים. על פי דרך זו, יש להמשיך באותן פעילויות רגילות, אך לעשות זאת עם מודעות וכוונה, החל מן היקיצה בבוקר:

שהו במיטה עוד דקה או שתיים, ברכו את עצמכם ואת היום המתחיל, נשמו עמוק וקומו עם כוונה ליום מלא בריאות ושלווה.

רחצה – בעת המקלחת דמיינו כי כל המעיק עליכםן נשטף ויוצא מגופכםן ומליבכםן, כך גם תעשו בעת שטיפת הרצפה, הכביסה או אפילו זריקת הפח.

אכילה – העניקו לעצמכםן דקה של השתהות לפני תחילת האוכל וברכו את המזון אותו אתם עומדיםן להכניס לגופכםן. הברכה היא ברכה של בריאות והזנה כדוגמא: "אני מזין.ה את גופי עכשיו בבריאות, טוב, שלווה ואהבה" או כל הזנה אחרת שתבחרו.

הליכה לישון – הילדיםות שלי יודעיםות, כי בכל פעם שכואב להםן דבר מה בערב, אני מבטיחה כי בלילה תגיע "פיית הריפוי" ובבוקר כבר לא ירגישו דבר. כך באמת קורה. לנו, המבוגרים, שקצת יותר קשה להאמין בפיות (חבל), יש משפטים אחרים שיכולים לחזק אותנו כמו: "אני משחרר אל כוחות הריפוי של הלילה את כל כאבי ופחדיי… הלילה אשן שינה מצוינת ואקום עם כוחות מחודשים ושמחת חיים" (שוב, צרו לעצמכםן את המשפט המדויק והנכון עבור מצבכםן)

הוסיפו כוונה ומודעות לפעולות נוספות ביומיום, ושתפו את כולנו כאן מטה ברעיונות נוספים להפוך את ימינו למרפאים.

2. אל תנסו להרגע! – ניסיונות מאולצים להירגע, לכפות על המחשבות שלנו אופי וכיוון שונה, יוצרים מתח פנימי נוסף.

רבים מהא.נשים שרוציםות לחשוב חיובי, מנסיםות לעשות זאת בדרכים הפוגעות בהםן במקום לחזקםן.

המחשבות הן כמו עננים בשמיים, הן חולפות. גם אם לא תעשו דבר הן יחלפו. הלמידה שלנו אינה לנסות להיאבק במחשבות חולפות אלא ליצור להן חלופה – הקול החיובי. ככל שנעצים יותר את הקול החיובי שלנו, כך מינון ותדירות "העננים הכבדים" תרד, השמש תזרח יותר וענני נוצה לבנים יקשטו את השמיים (כאן אמור לבוא חיוך אבל לא ידעתי איך להכניס את האייקון…). עצם קריאת המאמר הזה ועשיית כל העצות שבו, מעצימה את הקול החיובי שלכם.התמקדו בטוב – מחקרים מראים כי במקום לנסות לעבוד על הקשיים והחולשות, יש לחזק ולהעצים את החוזקות.

3. התמקדו בטוב, במערכות היחסים שלכם, בחייכם, במקום העבודה שלכם… מצאו מה נעים לכםן ועושה טוב, הודו עליו, ברכו אותו, דברו עליו, נסו לפתח אותו.

4. חלמו בהקיץ – במקום לעשות מדיטציה או הרפיה עמוקה, פשוט חלמו בהקיץ. זה יותר פשוט, יותר זמין וכל אחד יכול. אמנם, בזיכרון שלנו מתקיימת המורה שנזפה בנו על שחלמנו בהקיץ, אבל אין להאשים אותה, היא לא הבינה את ההשפעה הנפלאה והחיובית שיש לחלימה. היזכרו בתקופה נעימה, בחוויה מעשירה ומהנה… דמיינו אותה בפרטי פרטים לנגד עיניכם, תנו לעצמכםן לחוות אותה שוב במשך כמה דקות. חלימה בהקיץ משולה לתרגיל של הרפיה והיא עוזרת לגוף לשחרר מתוכו מתחים.

5. התנדנדו – תנועת הנדנוד עוזרת להרגיע את הגוף ולנקז מתוכו מתחים מצטברים. המדע עוד לא סיפק תשובה ברורה על האופן בו הדבר עובד, אך הוא עובד. נסו. הילדים כבר יודעים זאת, וגם אימותיהם המנדנדות אותם עד להירדמות. טובי בראונינג פיתחה שיטה שלמה המבוססת על רעיון זה (עוצמת הרכות) ולה תוצאות נפלאות.

6. שתקו – הגזמתי קצת, לא? אבל אני עומדת מאחורי כך. אנו מדברים המוןןןןן… ולא רק נשים, גם גברים, ולא רק עם הפה, אנו מדברים עם הסמסים וסטטוסים ופייסבוק ואינסטגרם… אנו לא מפסיקים לדבר עצמנו החוצה. איננו מספיקים לחוות חוויה וכבר היא משוחררת לעולם לא מעובדת, וכך גם תשאר בתוכנו. אין צורך לנסוע לסדנת ויפאסאנה במדבר (למרות שמי שרוצה, שמעתי שזה נפלא), אפשר פשוט להחליט שהיום, במשך 10 דקות לא אדבר, לא אגיב, לא אסמס, לא אעלה סטטוס. אתן לכל מי שאני חווה להשתקע בתוכי ולעבור עיבוד פנימי במודע ובתת מודע. הפכו את הזמן הזה למקודש. בהתחלה יכולה להתעורר תחושה של חרדה או מתח הנובעים מהחוויה הלא מוכרת לכל כך הרבה אנשים, אולם אם תתחילו בהדרגה תרגישו עם הזמן את עוצמת חוויית השתיקה ותחושה נפלאה של שלווה ואנרגיה נקייה תאפוף אתכם. התחילו ב 10 דקות, ואח"כ העלו את המינון. כשתגיעו ליום שלם – ספרו לי…

7. הניחו כפות ידיים על העיניים – תנו לכפות הידיים להיות במצב קעור ואז הניחו אותן לדקה או שתיים על העיניים העצומות. זהו תרגיל מרענן המעניק מייד תחושת שלווה.

8. רקדו, שירו, האזינו למוזיקה, צאו להליכה בשעת בוקר מוקדמת… – היו מכוונים לעשיית טוב ולהעצמת ההרגשה הטובה שלכם. בידקו מה עושה לכם טוב ועשו זאת.

9. חבק את אשתך – בני אדם זקוקים למגע. ביום יום הסוער שלנו אנו שוכחים זאת ולעתים עוברים ימים שלמים מבלי שנחבק מישהו. חבק, חבקי, לטפו, נשקו ואם אין את מי – אמצו חיית מחמד.

10. מעט עדיף על לא כלום – שיר שלם כתבנו אמי ז"ל ואני על הנושא ברב המכר: "דגים לא אוהבים טופי", אבל הפעם אנו מייעדות זאת למבוגרים, ובאופן ספציפי יותר לסידור הבית.

אני לא מבקשת שהבית כולו יהיה מסודר כל הזמן. לרביםות מאיתנו יש "אזורי בלגן" מהם אנחנו מנסיםות להתעלם. אולם "אזורי הבלגן" הללו הם פינות של אנרגיה שנתקעה ונתקבעה, וכמו ששבבית היא מצטברת וחוסמת, כך גם בתוכנו.

בחרו רק פינה אחת ממגירות הבלגן, ארון הבלגן, חדר הבלגן… – אותה תסדרו. בחרו פינה אחת, מדף אחד, ארון אחד, וסדרו אותו עד הסוף. ועד הסוף הכוונה – את מה שאתם מתכוונים לזרוק הוציאו וזרקו, ומה שמתכוונים לתרום – כנסו לאוטו וסעו לויצ"ו או השאירו באחד המיכלים המיועדים לכך. עד הסוף זה עד הסוף. פינה אחת וזה הכל – בכל דבר ובמיוחד בחשיבה החיובית, זכרו: מעט בהחלט עדיף על לא כלום. ושימו לב להרגשה הטובה המתרווחת בתוככם. כשמקום מתפנה בבית או בלב, נפתחת אפשרות לטוב גדול להיכנס פנימה. אפשרו לטוב להיכנס וחגגו אותו.

יש עוד דרכים רבות לשחרר מתחים, מוזמניםות להוסיף מטה את הדרכים העובדות עבורכםן!

בהצלחה ובאהבה גדולה,

שירלי

רוציםות עוד?

רוציםות שהחשיבה תשתנה ולהרגיש שלווה ושמחה יומיום? נהדר! כי יש לכםן הזדמנות להעמיק בחשיבה החיובית בעזרת סרטונים, תרגילים, מדיטציות מיוחדות ודפי עבודה, והכל במחיר מוזל במיוחד עבורכםן, רוציםות פרטים:

שבע בום! קורס החשיבה החיובית המעמיק, המעשי והחדשני ביותר – לחצו כאן

תגובה אחת “קודם כל אל תירגע! – 10 דרכים מוכחות לשחרור מתחים

  1. איציק הגיב:

    אהבתי מאוד לקרא את 10 הדרכים. לכל דרך משמעות שונה והעשרה שונה וחיובית. תודה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *